Gwen's avonturen in New Zealand & Australia

The West is the best!

Hoi lieve allemaal!

Bear with me, want het is weer een lang verhaal geworden (opgesplitst in 2 delen). Sinds mijn vorige verhaal heb ik alweer heel wat kilometers afgelegd: 4510 km om precies te zijn! Ik ben nu in Darwin en heb de afgelopen 3+ weken aan de westkust doorgebracht. Mijn tour die ik had geboekt bij adventure tours bestond uit 2 delen wat betekende dat ik na 10 dagen van perth naar broome gereisd te hebben in broome van groep wisselde en met hen de laatste 9 dagen doorreisde naar Darwin.
Mede daardoor 2 hele verschillende ervaringen en 2 reisverhalen dit keer!

Na een heerlijk relaxt weekend in perth waar ik bij mensen heb geslapen die ik tijdens mijn surfkamp aan de oostkust heb ontmoet ben ik maandag 2 juli op de bus gestapt. De oppik tijd was redelijk vroeg, 6.45, maar doordat alle bussen aan de late kant waren reden we pas tegen 8.15 weg uit perth. De groep was heel uiteenlopend van jong tot oud en ik werd eigenlijk meteen geadopteerd door een gezin uit Melbourne, hele lieve mensen waar ik heel goed mee op kon schieten. Het was meteen een heel stuk rijden naar de eerste stop, de pinnacles, waar hele vreemde rotsformaties te zien zijn (voornamelijk versteende bomen) en het is net of je op een andere planeet bent. Het is ook heel typisch dat het zand waar deze formaties uit bestaan heel geel is en daardoor heel anders dan het witte zand op het strand in de verte.
Na deze stop reden we door naar Jurien voor lunch, waar we even op het strand konden kijken kijken en zijn toen door naar geraldton gereden voor boodschappen. Hierna moesten we nog verder rijden naar horrocks waar we aan het strand overnacht hebben. Het was meteen al duidelijk dat het veel rijden zou worden tijdens deze tour!

De 2e dag hadden we wederom een vroege start 6.30 weg. Na een korte stop voor het ophalen van vers brood zijn we naar kalbarri national park gereden. Daar hebben we een korte wandeling gemaakt naar de z bend, een uitkijk de kloof in die op dat punt en z vormt. De 2e wandeling van de ochtend was naar natures window, zoals de naam al aangeeft een doorkijk door de rots naar een andere kloof. Hier werd ook meteen duidelijk dat we een hele vervelende Nederlander in de groep hadden. Onze gids, Bob had duidelijk gemaakt dat iedereen om 1u van deze wandeling terug moest zijn voor de lunch omdat we nog een heel stuk te rijden hadden (400km!) en hij om half 2 uiterlijk weg wilde. Wat deed onze grote vriend? Die kwam met een andere jongen om half 2 aankakken en begon te schelden dat bijna alles van de lunch al opgeruimd was. Dit was het begin van een grote ergernis. De Nederlander, die de bijnamen, old mate en dickhead kreeg, was nogal egoistisch, hielp nergens met mee maar was er als de kippen bij als het eten klaar was. Toen een vrouw in onze groep een keer een opmerking maakte dat er nog 3 mensen moesten eten en hij maar bleef opscheppen werd zij meteen een bitch genoemd en stak hij bij elk moment dat hij haar zag zijn middelvinger op, lekker volwassen! Helaas deed hij dit nooit als Bob er bij was, dus die kon er niets van zeggen of hem zelfs naar huis sturen. De meeste mensen lieten hem dus maar links liggen en hij heeft hopelijk een hele ongezellige tour gehad!
Na de lunch zijn we naar Denham gereden waar we zouden overnachten en war tevens de meest westelijke plaats in Australië is. Onderweg zijn we nog gestopt bij shell beach, een heel bijzonder strand dat er vanaf een afstand uitziet als heel wit zand maar eigenlijk uit hele kleine witte schelpjes bestaat! Niet zo fijn dus om daar te zonnen maar wel een heel mooi gezicht. Ook zijn we nog gestopt bij een uitkijk voor een mooie zonsondergang.

Dag 3 hebben we doorgebracht in de shark bay area, een gebied dat voor alle 4 de voorwaarden op de world heritage lijst staat. In de ochtend zijn we gestopt bij Monkey mia waar elke ochtend "wilde" dolfijnen gevoerd worden tussen 7.30 en 8.00. Ik zet wild tussen aanhalingstekens want ook al zijn de dolfijnen wild, ze zijn inmiddels zo getraind dat ze eten krijgen dat het niet helemaal wild meer te noemen is. Het is wel heel leuk om te zien dat de dolfijnen tot enkel diep water komen en je ze dus van heel dichtbij kunt zien. Hierna zijn we naar de Eagle Bluff uitkijk gereden waar je soms haaien in de baai beneden kunt zien maar dat was vandaag niet het geval. Wel was er een schitterend uitzicht over de omgeving. We hebben daarna geluncht bij de Stromatolites, wat een erg oud koraal gebied is en verantwoordelijk is geweest voor het eerste leven op deze aarde, heel bijzonder dus om te zien! Na de lunch moesten we helaas nogal ver rijden naar coral bay waar we die nacht zouden slapen.

De volgende dag was het tijd voor een bijzondere activiteit: ik ben gaan snorkelen met manta rays, mega grote roggen die in Coral Bay rondzwemmen. De zee was nogal wild in de ochtend en de eerste snorkel plek moesten we om die reden helaas overslaan. We gingen naar een andere spot waar de zee wat rustiger was maar het koraal was nog steeds prachtig, zoveel vissen in allerlei kleuren en heel veel verschillend koraal. Ook kwam er ineens een grote schildpad langs zwemmen! :) Op weg naar de tweede snorkel plek konden we in de verte steeds humpback whales zien opspringen, nog een overwacht extratje! Op de tweede snorkel plek stond mij nog een andere verassing te wachten, want hier was namelijk een shark cleaning station, de plek waar haaien zich schoon laten maken door het koraal en de vissen die daar rondzwemmen (vraag me niet hoe het precies werkt). Iedereen die mij een beetje kent weet dat ik als de dood voor haaien ben dus het duurde een poosje voor ik zover was dat ik het water in durfde. Gelukkig was de haai ver van ons vandaan en nogal diep, dus was ik niet heel bang. Ook waren er genoeg andere snorkelaars dat ik me geen zorgen maakte dat ik het volgende hapje zou worden (en het was ook een reef shark en die doen niets blijkbaar.. Maar: if it looks like a shark...). De derde en vierde duiken waren met de manta's, wat een mooie en elegante beesten zijn dat! En groot! Het was een vrouwtje waar wij mee zwommen en waarschijnlijk drachtig dus nog een stukje groter dan normaal. De 2e duik kwam er ook nog eens een schildpad langszwemmen, dubbel gleuk dus. Op de weg terug zijn we nog langs de schilpad sanctuary gevaren waar we niet mochten zwemmen maar wel veel schildpadden hebben gezien. Na deze drukke dag zijn we doorgereden naar Exmouth waar we 2 nachten zouden blijven.

De eerste stop de volgende dag was bij Yardie Creek, waar we een mooi wandelingetje hebben gemaakt de kloof in en een wallabie hebben gezien. Daar hebben we ook meteen maar geluncht want dit was de laatste plek waar we nog wat schaduw zouden hebben. Na de lunch zijn we naar 3 stranden gegaan: Sandy Bay, Turquoise Bay (wat zijn naam echt eer aan doet!) en Lakeside. Bij de laatste 2 konden we weer snorkelen. De eerste keer was ik met 2 schotten uit mijn groep op pad gegaan en tot mijn grote schrik kwam er ineens een mega reefshark langs zwemmen. Ik was op dit moment wat verder van de anderen vandaan en dus de enige die hem geziien heeft. Het was voor mij behoorlijk eng want het was heel ondiep daar en dus was de haai héél dichtbij! Ik ben hierna maar meteen de zee uitgegaan :)
Op de terugweg hebben we nog gesandboard en kwam onze bus vast te zitten in het diepe zand, wat nogal wat tijd en werk vroeg voordat we weer los kwamen.

Dag 6 was weer een vroege start want we zouden bovenop een kloof de zonsopgang bekijken en daar ook ontbijten. Het was een schitterende opkomst maar behoorlijk koud! (het is winter hier nu, ook al is het overdag nog steeds 25+ graden). Verder hebben we eigenlijk de hele dag moeten rijden naar Karijini NP.

De volgende dag mochten we wat "uitslapen" tot 8.15 na een hele koude nacht, het was die nacht -3 en we vonden ijs op de tenten de volgende ochtend! We hebben lekker rustig ontbeten en vanaf de camping de eerste wandeling gemaakt via een oud herdershutje naar Joffrey gorge falls. Daar konden we steil naar beneden klimmen voor een mooi kijkje de kloof in maar het was helaas veels te koud om te zwemmen.
Na de lunch zijn we met de bus naar Weano gorge gereden voor een pittige wandeling. We moesten heel steil naar beneden en door en langs het water klimmen en klauteren. Ontzettend koud en ik vond het vooral heel eng met mijn fototoestel! We zijn hier naar de Handrail pool gegaan (wederom te koud om te zwemmen) en op de terugweg hebben we nog een kijkje genomen bij de Oxer lookout waar 4 kloven bij elkaar komen.

Dag 8 zijn we naar Dales gorge, circular pool, Fortescue falls en fern pool gegaan, een hele mooie wandeling en niet zo pittig vergeleken met de vorige dag. Na de lunch zijn we nog even gestopt bij de Visitor center en zijn we bij Kalamina gorge door de kloof heen gewandeld.

Dag 9 bestond helaas weer uit de hele dag rijden. Het was een schitterende weg, de Great Northern highway. Hier kregen we ook nog eens een lekke band en hebben we meteen maar gelunch om zo wat tijd te besparen. Daarna door naar Port Hedland voor boodschappen en een nieuwe band. Hier kwam ik ook voor de eerste keer in aanraking met een typisch Australisch fenomeen: de road trains! Mega vrachtwagens met 4 opleggers en vaak een lengte van ruim 50 meter! Ook hebben we een 2km lange trein gezien, Australie is echt een heel bijzonder land qua afstanden en transport! We hebben overnacht op pardoo station.

De volgende dag was de laatste dag van eerste tour alweer, en zijn we naar onze eindbestemming gereden: Broome. Onderweg nog gestopt bij 80 mile beach en sandfire roadhouse (een van de warmste roadhouses in Australie). Laatste stuk door roebuck plains gereden, een grote vlakte met ontzettend veel vee! Hier kwamen we ook eindelijk van dickhead af en was het een feestje voor ons allemaal! :)

Dag 11 en 12 heb ik de hele dag in Broome doorgebracht. Er was hier weinig te doen, maar met 29 graden perfect weer voor 2 dagen strand. De laatste dag zijn we nog met z'n allen naar de openlucht bios geweest, de oudste ter wereld! Mitch, een van de jongens in onze groep had die dag een scooter gehuurd en heeft ons naar de stad en terug gereden. Op de terugweg werden Mitch en ik aangehouden voor een blaastest, nogal eng zo met de politie, maar er was niets aan de hand want we hadden beiden niet gedronken.

Met deze gezellig avond ter afsluiting kwam er een einde aan mijn eerste tour. Ik heb veel ontzettend aardige mensen leren kennen en het prima naar mijn zin gehad! Mijn volgende verslag zal over het tweede deel van mijn tour gaan!

mams en paps

eng hoor met die haai. Gelukkig heeft ie jou niet gezien!

Roos

Wat ben je toch een held! Klimmen en klauteren, met vorst kamperen, met manta's zwemmen, even een haai tegenkomen... STOER!! Ik ga nu je volgende verhaal lezen xxxx

Kim

Wat een gaaf verhaal weer! Snorkelen lijkt me ook echt helemaal fantastisch, zo'n haai dan weer minder, ik kan me voorstellen dat je je rotschrikt! Het nadeel aan zo'n groepsreis is natuurlijk dat je zo'n dwaas kunt treffen, ik bewonder je geduld, vraag me af of ik dat een week zou volhouden:) Geniet maar lekker daar want de tijd vliegt voorbij! X Kim